Freestyle tippek - Coba Dance
2020-12-27 16:35:47

Freestyle tippek

Mi a freestyle: 

Hogy alapvetően mi a freestyle nehéz leírni/elmondani, mert a freestyle inkább egy érzés, mintsem fix mozdulatok összessége. Személy szerint úgy gondolom, hogy a freestyle a legőszintébb megnyilvánulása annak hogy valaki milyen táncos és/vagy milyen ember. Valószínűleg éppen ezért nem mernek a táncosok annyira belemerülni, mert félnek a kritikától, pedig nincs annál jobb érzés, mint amikor végre önmagad lehetsz és kiadhatod azt ami benned van legyen az pozitív, vagy negatív.

 

Története: 

A korai freestyle tánc az 1970-es években kezdődött az utcasarkokon és nyilvános helyeken, ahol a táncosok megmutatták improvizációs képességeiket, amelyek hasonlítottak a mai breakdance-hez. Az 1980-as évekre, amikor a zene egyre népszerűbb és hozzáférhetőbb lett, több stand up mozdulat is beépült a táncba. Los Angeles és New York fontos helyszínek voltak. A hip-hop és a house tánc az 1980-as években jelent meg ezekben a városokban melyek alapkövei lettek a freestyle-nak. De a freestyle tánc születése igazából akkor kezdődött, amikor meghalt a diszkó.

 

Tippek: 

Aki elkezdené ismerkedni magával a freestyle-lal, annak elsősorban csak annyit ajánlanék kezdésnek, hogy nézzen freestyle versenyeket, ismerkedjen meg a kultúrával és találjon inspiráló egyéneket. Nekem például ilyen Kevin Paradox, Waydi, Rochka, Evion, Dykens. 

Annak, aki pedig már tapasztaltabb táncos, annak azt tanácsolnám, hogy amikor van lehetősége nyilvánosan akár koreo után nyomja tovább és freestyle-ozzon, vagy járjon versenyekre, ha tud, szerezzen minél több tapasztalatot.

 

Fejlesztés: 

Egy táncos folyamatosan fejlődik, minél többet táncol, annál jobban fedezi fel a testét, szóval aki fejlődni szeretne az tanuljon minél többféle koreót, alapozzon, groove, basic steps, különböző stílusok, house, locking, vogue, ha ezeket valaki akár csak alap szinten elsajátítja, előbb utóbb megtalálja a saját, egyéni stílusát, mint freestyle-os. Onnantól pedig csak haladni kell előre.

 

Cikk szerzője: Vlasics Olivér