Hogyan találd meg az ütemet bármelyik zenére? - Coba Dance
2020-12-27 16:39:18

Hogyan találd meg az ütemet bármelyik zenére?

Sokszor adódik az egy táncos életében, hogy nem találja a megfelelő ütemet a zenében.
Ebben a cikkben tippeket adunk arra, hogyan találd meg az ütemet profi szinten!

Fontos szempont, hogy minden zenének az üteme leszámolható és ezáltal követhető a ritmikája. Többféle számolási beosztás van, de ami leghétköznapibb a mai stílusoknál az az ütem osztás, amikor 1-től 8-ig számoljuk egy dalnak az ütemét, ezek lesznek a TELJES/EGÉSZ ÜTEMEK. Ennek a megtalálásához egész egyszerűen a zene hallgatása közben keressük meg a zenének a lüktetését/”flow-ját”/tempóját, és ha ez megvan, a kezünkkel kövessük úgy, hogy a combunkon „doboljuk” ezt. Egyszerű tipp az is a megfelelő tempó, ütem megtalálásához, amikor például a kocsiban a kedvenc dalunkat hallgatva elkezdünk az ütemnek megfelelően bólogatni. Igen, ez furán hangzik, de tudat alatt ezt mindannyian csináljuk. 

 

Ha elkaptuk a zenének a tempóját és alap ütemét, akkor észrevehetjük, hogy 2 ütem között mennyi hangot, tartalmat hallhatunk még a zenében. A következő tippek ennek a felismerésére lesz alkalmas. A teljes vagy egész ütemek mellet megtalálhatjuk a FÉL ÜTEMET is. Ezt a táncban „és” -nek hívjuk. Ha vizuálisan el szeretnénk képzelni, hogy ez az „és” hol található, akkor legegyszerűbben azt mondanánk, hogy 2 teljes ütemnek a mértani közepe. Ezt tudjuk alkalmazni, amikor például van egy alap tempójú zenénk, de az énekesnek a szöveg része, vagy bármelyik hangszernek a tempója dupla olyan gyors, mint a zenének az alaptempója. 

 

Ha hallgatjuk kedvenc zenéinket, akkor arra is rájöhetünk, hogy nem minden zene „szabályos”, vagy íródott ennyire egyszerűen. Egyre divatosabbá kezdenek válni az úgynevezett „OFF-BEAT” zenék, ami azt jelenti, hogy a zenének az alap, egységes tempója mellett aszimmetrikusan van a zenének a hangszerelése felépítve. Ezeknek az ütemeknek a megtalálásához segítenek a NEGYED ÜTEMEK. A negyed ütemek 2 teljes ütem közt az első negyed, illetve a harmadik negyed. Illetve mondható úgy is, hogy a félütem és a teljes ütemnek a mértani közepei. Számolás közben az elsőt „i”-nek hívjuk a harmadikat meg „a”-nak hívjuk. 

 

 

Sokszor megzavarodik az ember, és ez érthető egy nehéz hangszerelésű zene után, de a legjobb tippünk az, hogy minél változatosabban hallgass minél több zenét és a combodon levő dobolás segítségével próbáld minél több zenének megtalálni a ritmikáját/ütemét. Sok embernek segít az is, amikor a dal számolását leírja jegyzetbe és azt zenehallgatás közben olvassa. A sok gyakorlás után könnyen előfordulhat, hogy arra kapod a fejed, első hallásból tudod az egész zenét rétegesen számolni.